Robin over zijn studie

Bijna drie jaar geleden is zaadbalkanker ontdekt bij student Robin (23). Hoewel hij ‘slechts’ een operatie heeft gehad, zit de ziekte hem soms danig in de weg. “Gelukkig zijn er speciale regelingen voor studenten met kanker.”

Robin wilde niet achterlopen met zijn hbo-studie, zijn bijbaan houden en lekker uitgaan met vrienden. Dat moest kunnen, want hij had ‘alleen maar’ een operatie gehad. Toch kan Robin regelmatig zijn ogen nauwelijks open houden. “Ik ben wel eens in slaap gevallen tijdens de les. Een kleine pauze tussen de lessen is voor mij belangrijk om het vol te kunnen houden. Een docent reageerde lacherig op mijn verzoek om vijf minuutjes pauze en zei: Je bent een gezonde jongen. Je moet toch wel twee lesuren achter elkaar kunnen volhouden? We kunnen niet met iedereen rekening houden. Een andere docent zei in een volle klas dat het mijn eigen schuld was dat ik een onvoldoende had gehaald. Je hebt gewoon niet geleerd, dit was zo’n simpel tentamen, was zijn oordeel. In die periode liet mijn concentratie met totaal in de steek en lukte het leren niet. Toen ik zei dat ik kanker had gehad, viel het stil. Ook mijn klasgenoten zeiden niets. Ik pakte mijn spullen en vertrok. Nooit meer heb ik iets van die docent gehoord.”

Regelingen

Het onbegrip van sommige docenten vond Robin ronduit teleurstellend. Hij liet het er niet bij, maar ging in gesprek met de decaan. Toen bleken er wel degelijk regelingen te zijn voor studenten die met ziekte kampen. “Ik kan nu in mijn eigen tempo studeren en tentamens maken. Dat is belangrijk, ook voor kankerpatiënten die geen chemo of bestraling hebben gehad. Bij DUO heb ik een jaar extra studiefinanciering gekregen ter compensatie van de vertraging die ik gedurende de afgelopen drie jaar heb opgelopen. Van de Examencommissie van school, kreeg ik toestemming om vier in plaats van vijf dagen per week stage te lopen. Zo kreeg ik de kans vakken te blijven volgen om zo mijn studievertraging in te halen. Ik kreeg een urgentieverklaring voor een andere kamer toen de huurperiode van mijn kamer afliep.” Eind dit jaar hoopt Robin zijn studie af te ronden.

Stage

Een stage vormt een belangrijk onderdeel van de studie van Robin. Met zijn specialisme is er slechts een handjevol bedrijven waar hij als stagiaire en later als werknemer terecht kan. Kortom, een stage-gesprek is een belangrijke eerste kennismaking. Vertel je dan over zaadbalkanker? “Dat deed ik tijdens mijn eerste stage-gesprek wel, omdat ik toen nog maandelijks voor controle naar het ziekenhuis moest. We nemen liever een gezond iemand, was de reactie. Natuurlijk mag dat officieel niet, maar ik heb er niets tegen ondernomen. Dan zouden mijn kansen op een baan in de toekomst helemaal verkeken zijn. Tijdens het gesprek met het tweede stage-bedrijf heb ik het zekere voor het onzekere genomen en mijn mond gehouden over mijn kankerverleden. Overigens, ze hebben me er niet naar gevraagd en je hoeft er wettelijk gezien niets over te zeggen. Later heeft mijn stagebegeleider het met Google ontdekt, omdat ik eens een interview heb gegeven onder mijn eigen naam. Mijn stagebegeleider zei dat hij het liever meteen had geweten, zodat hij me had kunnen helpen. Eerlijk gezegd, weet ik niet of ik de stageplek dan had gekregen. Ik heb te vaak gezien dat mensen terugdeinzen als ze het woord kanker horen. De verschillen tussen kankersoorten en de gradaties zijn lastig uit te leggen. Het mooie is dat het stage-bedrijf me heeft leren kennen en heel tevreden over me is. Ik heb er nu een prachtige bijbaan en doe er ook mijn afstudeeronderzoek.”

Teruggefloten

Robin: “Mijn werk is echt mijn passie. Het sleept me door die klotekanker heen. Bovendien, als ik het druk heb, dan pieker ik niet over verontrustende ziekenhuisuitslagen of mijn toekomst. Ik wil geen patiënt zijn. Of ik mijn kop in het zand steek? Ja, dat denk ik wel. Het ziekenhuis heeft me ook wel eens teruggefloten wanneer ik controle-afspraken wilde verzetten vanwege school, werk of afspraken met vrienden. Ik heb het wel eens opgerekt naar twee maanden, terwijl ik eigenlijk elke maand gecontroleerd moet worden. Dat is natuurlijk niet slim. Het ziekenhuis verwoordde het zo: we laten je nu lekker buiten spelen, maar het watchful waiting-programma is het allerbelangrijkste in je leven. Dat gaat vóór je studie, werk en vrienden.”

Studentenpsycholoog

Alleen op zijn kamer piekerde Robin wel eens over zijn ziekte en toekomst. De concentratie was ver te zoeken en het liep niet lekker op school. Hij kaartte dit toen aan bij zijn studiebegeleider die hem zes gratis gesprekken aanbood bij een studentenpsycholoog. Hij gaf hem handige tips over bijvoorbeeld het omgaan met piekeren. “Las zo nodig een piekerpauze van tien minuten in, parkeer het daarna en ga dan weer verder met studeren. Ook had ik veel moeite met de vraag: waarom ik? Hoewel je daar nooit echt een antwoord op krijgt, was het toch goed om het daar over te hebben. Verder luchtte het me op om over relaties en seksualiteit te praten. Ik mis een bal en heb littekens en zie er daardoor anders uit. Ik heb hierover wel eens met vrienden gepraat, maar dat is lastig. Zij voelen zich er ongemakkelijk bij. Ook zij zitten in de fase dat ze van alles ontdekken over relaties en seksualiteit. Openheid blijkt dan lastig. Vaak merk ik dat ik voorloop op mijn leeftijdsgenoten qua levenservaring. Ik maak bewuste keuzes en ga ervoor. Dat ligt trouwens ook in mijn karakter. Overigens, ik heb ook goede vrienden met wie ik veel deel. Nieuwe vrienden vertel ik niet meteen over mijn kankerverleden. Ik vind het geen fijn onderwerp, ik wil niet zeuren en misschien nog wel het belangrijkste: ik wil geen patiënt zijn.”

Regelingen en tips

Stichting Zaadbalkanker zet regelingen en tips voor studenten met kanker op de website. Daaraan levert Robin een bijdrage. “Ik vind het belangrijk dat andere studenten met kanker niet alles zelf hoeven uit te zoeken. Dat kost aardig wat energie en die hebben ze nou juist niet. Uiteraard mogen studenten mij een e-mail sturen met vragen. Misschien ben je student en heb je zelf een goede tip voor andere studenten? Stuur me gerust een e-mail: student@zaadbalkanker.nl.”

Stage

Denk voor het stage-gesprek goed na of je er juist wel of juist niet over praat. Voor beide opties valt wat te zeggen. Hoe reageert het bedrijf als het er later achter komt? Heb je support van je stage-bedrijf nodig? Dan is het wellicht handiger om vooraf over je ziekte en eventuele beperkingen te vertellen. Aan de andere kant loop je wellicht het risico dat je de stageplaats niet krijgt.

Studiefinanciering en ov-jaarkaart

Dienst Uitvoerend Onderwijs (DUO) heeft speciale regelingen voor studenten met kanker. Veel formulieren krijg je via de decaan en moet je samen invullen. Daardoor kun je langer van je OV-jaarkaart gebruik maken en tot wel vijf jaar extra studiefinanciering krijgen. Soms krijg je kwijtschelding van de uitbetaalde studiefinanciering. Meestal heb je ook een verklaring van je arts nodig

Woonruimte

Sommige woningcorporaties hebben urgentieregelingen voor studenten met kanker. Deze regelingen zijn per woningcorporatie verschillend. Soms kan je decaan je over de regelingen vertellen, soms moet je zelf informeren bij woningcorporaties.

Tentamen, studietempo

Je decaan of studieloopbaanbegeleider kan je helpen om je studie weer op te pakken. Er zijn regelingen voor tentamens, stages en afstuderen. De regelingen verschillen per school of universiteit.

Studentenpsycholoog

Studentenpsychologen zijn nauw betrokken bij de school of universiteit en kennen vaak de regelingen van hun onderwijsinstelling. Daarnaast zijn ze goed op de hoogte van problemen waar ook gezonde studenten mee kampen. Denk aan faalangst of planningsproblemen. Meestal kunnen studenten gratis enkele afspraken maken.

Deel deze pagina via: