AYA4 community en Nationaal AYA platform

Jongvolwassen en Kanker. Waar kan je dan terecht?

AYA staat voor Adolescent & Young Adult, jongvolwassen met kanker in de leeftijd van 18-35 jaar. Waar kun je terecht met je vragen over je ziekte en over het dealen met kanker? Leeftijd-lotgenoten treffen in een veilige, afgeschermde online omgeving op de AYA4 community om andere AYA’s te ontmoeten, ervaringen uitwisselen, kennis en gevoelens delen. In 2010 is de AYA4 community voor opgericht door AYA’s van Expertise platform Radboudumc en zij hebben er samen met professionals voor gezorgd dat de AYA4 community sinds 1 juni 2014 open is gesteld voor alle AYA’s in Nederland. 

De AYA4 community heeft intussen 4 portals die totaal van elkaar zijn gescheiden: 

  • AYA4 all AYA: het deel voor alle AYA’s,
  • AYA4 Breast: voor AYA’s met borstkanker. Let op: alleen deze AYA4 community is opengesteld voor AYA’s in de leeftijd van 18-39 jaar!
  • AYA4 Naasten: voor naasten van AYA’s,
  • AYA4 Zorgprofessionals: voor hulpverleners van AYA’s.


Geen zin om lid te worden van een AYA4 community maar wel behoefte aan betrouwbare informatie over ‘kanker op de AYA leeftijd en hoe je daarmee kan dealen’? Kijk dan gerust op www.aya4net.nl.

De AYA4 community is een essentieel deel van de AYA zorg van het Nationaal AYA platform. Dit platform, in 2013 geïnitieerd door het AYA Expertise Platform Radboudumc, is een hecht en samenwerkend kennisnetwerk van AYA’s en professionals uit ondermeer de UMC’s en perifere ziekenhuizen waardoor alle actuele kennis en kunde over 'kanker op de AYA leeftijd' maximaal wordt gedeeld en ingezet voor de beste zorg voor en met AYA’s in heel Nederland. 

Voor meer informatie over ‘jongvolwassen en kanker en waar kan je dan terecht’, AYA zorg, de AYA4 community, of de participerende ziekenhuizen op het Nationaal AYA Platform kijk op www.aya4net.nl.

Daarnaast is er ook de AYA Poli

Je behandelend arts kan je verwijzen naar de AYA-poli van het Radboudumc. Het is een polikliniek Oncologie voor adolescenten en jong volwassenen (de AYA-poli). De term AYA is de afkorting voor Adolescent and Young Adult. De polikliniek is bedoeld voor alle jong volwassenen in de leeftijd van 18 tot en met 35 jaar die kanker hebben of hebben gehad. Op dit moment is er alleen in het Radboudumc een AYA-poli. Als je leeftijdsspecifieke vragen hebt over bijvoorbeeld werk, relaties, studie, enz. dan kun je hier met je vragen terecht. Het maakt niet uit waar je onder behandeling bent of welke kankersoort je hebt. Je hebt alleen een verwijzing nodig van een zorgprofessional.

Advies

De AYA-poli doet geen onderzoeken en behandelingen. Meestal kom je er terecht als je de behandeling achter de rug hebt. Maar ook in een eerder stadium ben je van harte welkom. Op de AYA-poli heb je een afspraak met verpleegkundig specialist Rosemarie Jansen. Zij bekijkt met jou welke problemen er zijn en geeft je gericht advies. Je kunt hierbij denken aan vragen over vruchtbaarheid en revalidatie. Maar ook bijvoorbeeld over geldzaken en relaties.

AYA telefoonnummer: 024-361 88 00

Deel deze pagina via: