Introductie nieuwe App voor zelfonderzoek

Eind november lanceert de Stichting Zaadbalkanker de zelf ontwikkelde App ‘Check your Friends’. Hiermee wil de stichting zelfonderzoek in Nederland stimuleren en tegelijkertijd het taboe rondom zaadbalkanker aanpakken.

Met de App daag je je vrienden uit via Facebook om zichzelf te checken. “We willen graag dat veel jongemannen de App sharen en zo een sneeuwbaleffect teweeg brengen”, aldus Gerrit-Jan Steenbergen, voorzitter van de Stichting Zaadbalkanker. “Zaadbalkanker zou een gewoon onderwerp moeten zijn dat bespreekbaar moet zijn. Het gaat immers om de gezondheid van jongemannen. Zaadbalkanker is de meest voorkomende kanker bij mannen tussen de 15 en 35 jaar.”

startscherm_app_have_the_balls_to_check_your_friends_600

Brits onderzoek

Uit Brits onderzoek blijkt dat zelfonderzoek belangrijk is bij de ontdekking van zaadbalkanker. Door zelfonderzoek zijn mannen en hun partners zich vaker bewust van het bestaan van de ziekte. Hierdoor wordt zaadbalkanker eerder ontdekt en is deze meestal nog goed te behandelen. Bovendien vermindert het stimuleren van zelfonderzoek het stigma en taboe op de ziekte. Dit schrijven vooraanstaande Britse onderzoekers in april 2012 in BMJ, het vooraanstaande Britse medische tijdschrift.

“Zonder twijfel zijn deze beweringen juist”, aldus Professor Leendert Looijenga, medisch celbioloog in het Erasmus MC Rotterdam en lid van de adviesraad van de Stichting Zaadbalkanker. “Het vroeg ontdekken van zaadbalkanker is belangrijk voor het optimaal en vroeg kunnen behandelen. Als de ziekte zich heeft uitgebreid is bestraling en/of chemotherapie nodig en is er kans op bijwerkingen. Het openlijk spreken over zelfonderzoek van de zaadballen zou een normaal fenomeen moeten zijn in onze open samenleving. Daarbij past de stelling van de Stichting Zaadbalkanker: Toon Ballen.”

Genezing

“De Stichting Zaadbalkanker pleit al jaren voor zelfonderzoek, want ontdekking in een vroeg stadium is erg belangrijk”, benadrukt Gerrit-Jan Steenbergen. “De kankercellen zijn dan nog niet aanwezig buiten de buisjes waarin zaadvorming plaatsvindt en er zijn dus ook nog geen uitzaaiingen. Dit betekent dat een operatie of plaatselijke bestraling dan meestal voldoende is om te genezen. Je hebt 90% kans op genezing door er vroeg bij te zijn. Daarom zeggen wij: Check je ballen regelmatig, in ieder geval iedere maand.”

Gratis downloaden

Je kunt de App ‘Check your Friends’ gratis downloaden in the Apple store en Android store via zaadbalkanker.nl/app

Bekijk de flyer over deze app

Deel deze pagina via: