Nieuwe gratis App voor zelfonderzoek zaadbalkanker kan levens redden

Op Wereldkankerdag, 4 februari, lanceert de Stichting Zaadbalkanker de zelf ontwikkelde App 'Check your Friends'. Hiermee wil de stichting zelfonderzoek onder jongemannen stimuleren en tegelijkertijd het taboe rondom zaadbalkanker aanpakken.

Je vrienden checken op zaadbalkanker

Met de App daag je je vrienden uit via Facebook om zichzelf te checken. "We willen graag dat veel jongemannen de App sharen en zo een sneeuwbaleffect teweeg brengen", aldus Gerrit-Jan Steenbergen, voorzitter van de Stichting Zaadbalkanker. "Zaadbalkanker zou, net als borstkanker, een gewoon onderwerp moeten zijn dat normaal bespreekbaar is. Zelfonderzoek om borstkanker vroegtijdig te ontdekken is intussen algemeen bekend en geaccepteerd. Bij zaadbalkanker zou dit ook het geval moeten zijn, want het is de meest voorkomende kanker bij mannen tussen de 15 en 35 jaar." In 2010 waren dat in Nederland 660 mannen (bron: kennisnetwerk integrale kankercentra).

startscherm_app_have_the_balls_to_check_your_friends_600

Brits onderzoek

Zelfonderzoek is belangrijk bij de ontdekking van zaadbalkanker. Uit Brits onderzoek blijkt dat mannen zich vaker sneller bewust zijn van het bestaan van de ziekte door zelfonderzoek. Hierdoor wordt zaadbalkanker eerder ontdekt en is het meestal nog goed te behandelen. Bovendien vermindert het stimuleren van zelfonderzoek het stigma en taboe op de ziekte. Dit schrijven vooraanstaande Britse onderzoekers in 2012 in BMJ, het vooraanstaande Britse medische tijdschrift.

"Zonder twijfel zijn deze beweringen juist", aldus Professor Leendert Looijenga, medisch celbioloog in het Erasmus MC Rotterdam en lid van de adviesraad van de Stichting Zaadbalkanker. "Het vroeg ontdekken van zaadbalkanker is belangrijk voor het optimaal en vroeg kunnen behandelen. Als de ziekte zich heeft uitgebreid is bestraling en/of chemotherapie nodig en is er kans op bijwerkingen. Het openlijk spreken over zelfonderzoek van de zaadballen zou een normaal fenomeen moeten zijn in onze open samenleving."

Hoe eerder hoe beter

"De Stichting Zaadbalkanker pleit al jaren voor zelfonderzoek, want ontdekking in een vroeg stadium is erg belangrijk", benadrukt Gerrit-Jan Steenbergen. "De kankercellen zijn dan nog niet aanwezig buiten de buisjes waarin zaadvorming plaatsvindt en er zijn dus ook nog geen uitzaaiingen. Dit betekent dat een operatie of plaatselijke bestraling dan meestal voldoende is om te genezen. Je hebt 90% kans op genezing door er vroeg bij te zijn. Daarom zeggen wij: Check je ballen regelmatig, in ieder geval iedere maand."

Gratis downloaden

Je kunt de App 'Check your Friends' vanuit je smartphone gratis downloaden in de App Store.

Bekijk de flyer over deze app

Deel deze pagina via: