Prototype OncoWand is klaar

Komt dat zien!


De OncoWand is een interactieve installatie die ervaringen van kankerpatiënten op een aparte wijze bijeenbrengt in een 'levend kunstobject'. In het weekend van 8 en 9 september kun je het eerste prototype bekijken.

oncowand-prototype

Het thematisch uitgangspunt voor de OncoWand is 'loslaten & bewegen'. "Dat onderwerp leeft bij kankerpatiënten. Vrijwel ieder van hen moet iets loslaten. Gezondheid, dingen die niet meer kunnen of in het ergste geval het leven zelf. Ik vind het een heel inspirerend project waaraan mensen zelf kunnen meedoen door een sleutelervaring, oftewel een essentiële gebeurtenis tijdens het ziekteproces, te posten. Ik hoop dat veel mensen dit doen en het resultaat gaan bewonderen", aldus Gerrit-Jan Steenbergen, voorzitter van de Stichting Zaadbalkanker.

Initiatiefnemers

Bartho Hengst nam het initiatief voor de OncoWand, om zo zijn vijftigste verjaardag te vieren. Samen met zijn broers Peter en Stefan en vele anderen, gaat hij van augustus tot en met december 2012 werken aan de realisatie van de OncoWand. Hengst: " Ik ben strategisch manager van het programma KankerNL, een digitaal platform over kanker dat in 2013 wordt gelanceerd als www.kanker.nl. De wijze waarop kankerpatiënten over het omgaan met hun ziekte spreken, maakt op mij veel indruk en ik wil daar graag wat mee doen. Ik verbind graag andere mensen met elkaar en vond het ook prachtig om met mijn twee broers, die beiden kunstenaar zijn en al jaren in het buitenland wonen, een project te doen.

Menselijke stem

Hengst: "We willen wezenlijke ervaringen vastleggen in de vorm van verhalen van een minuut. We zoeken naar ervaringen die gezorgd hebben voor het openen van een nieuwe ruimte of nieuw inzicht." De broers hebben bewust gekozen voor de stem en niet voor beeld, video of tekst. " Het is een soort antitrend in deze Facebooktijd. De menselijke stem staat voor mij voor intimiteit, persoonlijk en hiervan kun je zelfs genieten met je ogen dicht", aldus Hengst. "Ik hoop dat kankerpatiënten zich gesteund voelen door de OncoWand door deelgenoot te worden van sleutelervaringen van anderen. Al zouden dit er maar twee zijn, dan is het project wat mij betreft al geslaagd."

Wil je het prototype van de Oncowand bekijken?

Je bent welkom tussen 16.00 en 19.00 op zaterdag 8 en en zondag 9 september in de projectstudio op Prinseneiland 20 G in Amsterdam. De studio ligt 1,5 kilometer ten westen van het Centraal Station en is goed bereikbaar met de bus (stap uit bij halte Haarlemmerplein).

Op www.oncowand.nl lees je de laatste stand van zaken over de OncoWand

Deel deze pagina via: