Zaadbalkanker: ‘Je zal het maar hebben’

Jaarlijks krijgen zo’n 700 (meestal) jonge mannen te horen dat ze zaadbalkanker hebben. Het overkwam ook de 22-jarige Niek. Hij doet zijn verhaal in het TV-programma ‘Je zal het maar hebben’ van BNN dat op 8 mei wordt uitgezonden.  

Niek had nog nooit van zaadbalkanker gehoord en had ook niets aan zijn ballen gemerkt. De uroloog voelde dat zijn zaadbal week was, maar zelf heeft hij er nooit iets vreemds aan gevoeld. “Het balletje is bij mij aan het rollen gegaan toen ik een bloeding kreeg in mijn zij, bij een flinke botsing tijdens een voetbalwedstrijd.” Na een operatie om de bloeding te stoppen ging het rap bergafwaarts met Niek. Er groeide een enorme bult in zijn zij en de pijn werd ondraaglijk. “Ik bleek een gezwel van 28 centimeter in mijn buik te hebben. Ik kon niets meer binnenhouden en woog op het laatst nog maar 60 kilo, terwijl ik twee meter lang ben. Ik was echt doodziek.”

Niek-BNN_580

Niek vindt het goed dat BNN aandacht aan zaadbalkanker besteedt. Het is de meest voorkomende vorm van kanker onder jonge mannen. Bovendien hoopt hij dat mensen zich daardoor beter realiseren wat kanker krijgen betekent. “Sommige mensen roepen de hele dag kanker dit en kanker dat. Dat moeten ze niet doen, het geeft me een heel naar gevoel nu ik heb meegemaakt hoe verschrikkelijk de ziekte is. Chemotherapie voelt als een zware kater, maar dan honderd keer zo erg. Je hebt overal pijn en je geeft uren achter elkaar over. Het is eigenlijk niet uit te leggen wat je dan meemaakt.” Tijdens de opnamen voor het TV-programma vroeg presentator Valerio aan Niek of hij al wist of hij nog vader zou kunnen worden. “In die tijd dacht ik erover na mijn vruchtbaarheid te laten onderzoeken. Intussen heb ik trouwens besloten dat niet te doen. Het is nu niet aan de orde en het kan over een paar jaar ook weer veranderd zijn. Bovendien, mijn vrienden weten ook niet hoe het zit met hun vruchtbaarheid en laten dit nu ook niet onderzoeken.” Gelukkig gaat het weer goed met Niek. Hij heeft alweer gekeept en zit in het tweede jaar van de HEAO.  “Ik kan intussen alles weer en er zijn genoeg mensen die moeten leven met een zware handicap. Op de tussentijdse controles na, ben ik er niet mee bezig. Ik wil niet omkijken en ga gewoon weer lekker door.” Niek hoopt dat andere jongens die ongerust zijn meteen naar de dokter gaan. “Ook als je jong bent, kan het echt iets ernstigs zijn en dan kun je er maar beter vroeg bij zijn.”

De uitzending van Niek wordt a.s. dinsdag 8 mei uitgezonden om 21:15 op NL3.

Je kunt NU de aflevering al bekijken via de website van BNN

Deel deze pagina via: