Zaadbalkanker nog steeds no 1 bij jonge mannen

 

Zaadbalkanker is nog steeds de meest voorkomende vorm van kanker bij jonge mannen. Dit blijkt uit recente cijfers van het Integraal Kankercentrum Nederland.

In 2009 waren er 667 nieuwe gevallen van zaadbalkanker. Dit is ongeveer evenveel als het jaar ervoor. In 2000 werd slechts 501 maal de diagnose zaadbalkanker gesteld. Nog steeds is de oorzaak van de stijging niet duidelijk.

Zelfonderzoek
Sjoerd Rodenhuis, internist-oncoloog bij het Nederlands Kanker Instituut - Antoni Van Leeuwenhoek Ziekenhuis in Amsterdam (NKI-AVL) adviseert mannen regelmatig zelfonderzoek te doen. "Wanneer zij veranderingen aan hun testikels opmerken, moeten ze contact opnemen met hun huisarts. Zelfonderzoek heeft zeker zin, want als je er op tijd bij bent is chemotherapie vaak niet nodig voor een genezing." "Mannen tussen de 15 – 45 jaar weten vaak niets van zaadbalkanker", vertelt Gerrit-Jan Steenbergen, voorzitter van de Stichting Zaadbalkanker en ervaringsdeskundige. "De Stichting wil mannen daarom bewust maken van de ziekte en het nut van zelfonderzoek. Om onze boodschap 'Check je ballen' breed te kunnen uitdragen hebben we financiële steun nodig. Word daarom donateur van Stichting Zaadbalkanker en help ons om jongen mannen zaadbalkanker vroeg te laten ontdekken."

Deel deze pagina via: