Onderzoek naar late recidieven van zaadbalkanker

De Stichting Zaadbalkanker sponsorde arts Robert Hoekstra (27) voor zijn deelname aan het toonaangevende internationale congres voor urologie in Washington in mei 2011. "Dankzij de bijdrage aan mijn reis- en hotelkosten kreeg ik de kans om mijn onderzoek naar de late recidieven van zaadbalkanker te presenteren. Een fantastische ervaring."

In Washington kreeg Hoekstra zes minuten om zijn onderzoeksresultaten te presenteren en was er vier minuten tijd voor vragen. "Natuurlijk was ik er niet alleen voor die ten minutes of fame. Ik heb ook veel opgestoken van andere lezingen. Het is overigens niet zo dat men in de Verenigde Staten voorloopt in de behandeling van zaadbalkanker. De onderzoeksresultaten die Amerikaanse onderzoekers vandaag publiceren, kunnen Nederlandse onderzoekers en medici meteen in medische tijdschriften of op internet lezen. Andersom halen Amerikaanse artsen ook veel kennis uit publicaties van Europese artsen."

Onderzoeksresultaten
Hoekstra onderzocht hoeveel en welke zaadbalkankerpatiënten opnieuw kanker kregen na hun behandeling. Als er een zogenoemd recidief optreedt, is dit meestal binnen twee jaar. Recidieven na twee jaar zijn zeldzaam. Van de ruim 2.700 zaadbalkankerpatiënten die tussen 1970 en 1995 behandeld zijn, kregen 79 patiënten pas na twee jaar een tumor elders in het lichaam. Deze zaten meestal rond de grote bloedvaten in de buik. Van deze 2,8 procent overleefde 70 procent na een aanvullende behandeling. Uit de resultaten bleek dat de mannen die bij de eerste behandeling al een uitgezaaide ziekte hadden, de meeste kans hadden op een recidief. Opvallend is dat het type behandeling of de leeftijd geen grotere kans gaven op een recidief. Voor zijn onderzoek maakte Robert Hoekstra gebruik van de databases van vier ziekenhuizen: het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis, de Erasmus MC-Daniel den Hoed, het UMC Groningen en het UMC St. Radboud Nijmegen.

Kleine stapjes
Wat hebben de artsen aan dit soort uitkomsten? Hoekstra: "Je kunt bijvoorbeeld beter bepalen welke patiënten je intensiever en langer moet volgen. Dit zijn bijvoorbeeld patiënten die bij hun eerste behandeling al een uitgezaaide ziekte hebben. Ook weten we dat de meeste nieuwe tumoren rondom de grote vaten voorkomen. Hier kun je dan met een CT-scan of echo extra goed naar kijken. Overigens, deze resultaten zijn ook in eerder onderzoek al naar voren gekomen. In het kankeronderzoek worden meestal maar kleine stapjes gezet; kennisdoorbraken komen helaas weinig voor. Soms is dat frustrerend, maar tegelijkertijd vind ik elke bijdrage aan de verbetering van het leven en het overleven van kankerpatiënten de moeite waard."

Veelzijdig vakgebied
Robert Hoekstra start volgend jaar als Arts In Opleiding (AIO) op de afdeling urologie in het Universitair Medisch Centrum in Utrecht. "Ik kijk daar erg naar uit, want urologie is een interessant en veelzijdig vakgebied: ik zie de patiënt vanaf het begin van de klacht, stel diagnoses, maak echo's, doe kleine en grote operaties en bepaal eventuele vervolgbehandelingen. Een uroloog volgt de patiënt dus in het gehele ziekteproces."

Deel deze pagina via: