Meer zaadbalkanker en genitale misvormingen

Het Franse Instituut voor Volksgezondheid (InVS) heeft onlangs een rapport gepubliceerd waarin de evolutie van teelbalkanker en genitale misvormingen bij kinderen in kaart wordt gebracht. Deze aandoeningen komen steeds meer voor. De belangrijkste oorzaken zouden milieufactoren zijn zoals blootstelling aan pesticiden en aan hormoonontregelaars…

Evolutie van de ingrepen voor teelbalkanker, cryptorchidie en hypospadias
Voor de periode 1998–2008 is een analyse gemaakt van het aantal chirurgische ingrepen voor teelbalkanker enerzijds en voor cryptorchidie en hypospadias bij jongetjes jonger dan 7 anderzijds.

Meer teelbalkanker
In de westerse landen neemt het aantal gevallen van teelbalkanker gestaag toe. Zo was er tussen 1980 en 2005 een stijging van 2,5%. Maar ook nu nog blijft teelbalkanker een weinig voorkomende kanker. In 2005 waren er 2.200 gevallen en het aantal sterfgevallen per jaar ligt onder de 100.

De gemiddelde leeftijd op het moment van de diagnose was 37 (tussen 20 en 64 jaar).

Wat u moet weten over teelbalkanker

  • Deze symptomen moeten u aanzetten om naar de dokter te gaan: vergroting van het volume van een teelbal of verandering van de vorm.
  • Bij een vroegtijdige diagnose is de vijfjaarsoverleving bijna 95%.

 

Meer gevallen van cryptorchidie en hypospadias
Deze twee aandoeningen zijn risicofactoren voor teelbalkanker.

Cryptorchidie is een afwijking van de teelbal doordat die bij de geboorte niet is ingedaald.

Het aantal chirurgische ingrepen om cryptorchidie te corrigeren neemt elk jaar toe met 1,8%. De gemiddelde leeftijd op het moment van de ingreep is 3 jaar.

Hypospadias is een afwijking van de penis, in die zin dat het plasgaatje zich niet op de top van de penis, maar een stuk lager bevindt, soms zelfs in de buikholte. Het aantal chirurgische ingrepen neemt elk jaar toe met 2,5%. De gemiddelde leeftijd op het moment van de ingreep is 1,7 jaar.

In Frankrijk zijn regionale verschillen vastgesteld, maar de overheid geeft hiervoor geen verklaring. Volgens experts is de oorzaak heel waarschijnlijk te zoeken in de blootstelling aan vervuilende stoffen zoals pesticiden en hormoonontregelaars. Al is de stijging van het aantal ingrepen allicht ook gedeeltelijk toe te schrijven aan de vooruitgang in de medische wetenschap. Wordt ongetwijfeld vervolgd...

Bron: e-gezondheid.be

Deel deze pagina via: