Pesticiden oorzaak stijging in gevallen zaadbalkanker?

Testosteron
30 van de 37 geteste chemische stoffen die in de landbouw gebruikt worden bij de bestrijding van insecten, stoorden de werking van testosteron. Dit geslachtshormoon is cruciaal voor het mannelijke voortplantingsysteem. 16 van de 30 werden nog niet eerder in verband met de storing van het hormonale evenwicht. De effecte, zijn vooral zorgwekkend in de baarmoeder, het gebrek aan testosteron maakt ongeboren jongens vrouwelijker, waardoor ze meer kans lopen op defecten aan hun voortplantingssysteem bij de geboorte, weinig zaadcellen en zaadbalkanker in hun latere leven. De onderzoekers voerden de tests met de pesticiden die in Europa regelmatig gebruikt worden, uit op cellen in het lab. Ze zeggen wel dat het nog niet volledig duidelijk is dat mensen op dezelfde manier getroffen worden door deze stoffen, meer onderzoek is nodig. Het gaat om fungiciden die gebruikt worden bij het telen van aardbeien, sla, druiven en andere fruit en groenten die bijna geoogst worden. 


Foto afkomstig van Robertsfox.com


Wet
Onderzoeker Andreas Kortenkamp, verbonden aan de Universiteit van Londen zegt dat hoewel fabrikanten de wet volgen, deze niet vereist dat pesticiden getest worden voor hun effect op hormonen. "Er gebeuren veel tests, maar niet op vlak van hormoonactiviteit. Er moeten twee dingen gebeuren: de chemische bedrijven moeten dit ernstiger nemen, maar de EU moet tests verplicht maken." 

Pesticiden zouden ook onbehandelbare hersenaandoeningen als de ziekte van Parkinson veroorzaken, tot het verlagen van de intelligentie bij het ongeboren kind. Volgens tegenstanders is het niet verrassend dat krachtige chemische stoffen, die ontwikkeld zijn om de hersenen en het zenuwsysteem van insecten te schaden, ook mensen aantasten. Aangezien we de bouwstenen van het leven delen.

Overgenomen van: HLN.be Bron artikel: Scientific Article

Deel deze pagina via: