Ex-zaadbalkankerpatiënt zet zich in voor KWF

BERGEN OP ZOOM - Richard Koolen is in actie gekomen. Hij gooit zijn talenten in de strijd om geld in te zamelen voor het KWF en zo de strijd tegen kanker te financieren.

"Ik ben vorig jaar zelf geopereerd aan zaadbalkanker. Toen ik hoorde dat ik uitzaaiingen in mijn lymfeklieren had ben ik mij helemaal wezenloos geschrokken. Ik dacht dat ik dood zou gaan. Het werd chemotherapie", vertelt de dertigjarige Bergenaar.

Terug naar zijn actie. "Ik hoor van zoveel mensen dat ze deze ellendige ziekte krijgen dat ik vond dat ik wat moest gaan doen. Een marathon kan ik niet lopen dus ben ik gaan kijken wat ik wel kan. Mijn grote hobby is fotografie en fotoshoppen heeft ook mijn interesse. Daarom heb ik besloten om tegen betaling te gaan fotoshoppen. Dat kan het corrigeren van foto's zijn maar ook het maken van bijvoorbeeld uitnodigingen of flyers."

De helft van het ingezamelde geld wil Koolen overmaken aan het KWF, de rest heeft hij bestemd voor de aankoop van betere fotobewerkingprogrammatuur dan hij nu heeft, om zich zo nog beter voor het goede doel te kunnen inzetten. "Ik vond het moeilijk om te bepalen wat ik zou rekenen. Ik ben uitgekomen op twee euro per bewerkte foto en vier euro voor bijvoorbeeld een uitnodiging. Dat is meer werk, vandaar."

Vanwege de ziekte moet Koolen zich iedere maand voor een controle melden bij het Franciscus ziekenhuis in Roosendaal. "En dat is iedere keer weer heel beangstigend. Om mijn fysiek beter te krijgen ga ik twee keer per week sporten bij de fysiotherapeut. Door de behandelingen heb ik het gevoel dat mijn voeten en handen slapen maar dan tien keer erger dan normaal. En ik moet je zeggen dat de ziekte ook mentaal voor een enorme dreun zorgt. Je moet je zelfvertrouwen hervinden", vertelt de procesoperator die na het krijgen van zijn ziekte thuis zit.

Veel geld heeft Koolen met zijn fotoshopproject nog niet ingezameld. "Maar iedere euro voor het goede doel is er natuurlijk een. En als ik aan het einde van het jaar honderd euro kan overmaken naar het KWF ben ik ook al hartstikke blij." 

Tekst overgenomen van: BN De Stem

Deel deze pagina via: