Zwanger? Opgelet met paracetamol!

Een paracetamolletje tegen de hoofdpijn kan geen kwaad. Maar tijdens een zwangerschap is het het slikken van pijnstillers toch niet zo onschuldig als eerder werd aangenomen. Uit buitenlands onderzoek blijkt dat langdurig gebruik van pijnstillers de kans op niet ingedaalde zaadballen bij (baby-)jongetjes verhoogt. En dat is dan weer een voorbode voor onvruchtbaarheid en zaadbalkanker op latere leeftijd.

Vooral wanneer tijdens het tweede trimester van de zwangerschap, week 13 tot en met week 26, over een langere tijd paracetamol was geslikt, werd er een verdubbeling in het risico op niet ingedaalde zaadballen gemeten. Dit aantal verdrievoudigde bij het gelijktijdig gebruik van meerdere pijnstillers.

Radio 1 had een kort interview over de onderzoeksresultaten met gyneacoloog en hoogleraar voortplantingsgeneeskunde, Jan Kremer, van de Radbouduniversiteit in Nijmegen.

Hierin zei hij onder andere: "De indaling van de zaadballen is afhankelijk van het mannelijke hormoon, en waarschijnlijk geven deze medicijnen en verstoring van dat mechanisme waardoor de indaling niet goed plaats vind. Dit kon bij onderzoek in Frankrijk bij jonge ratten worden aangetoond."

Hij vindt het nog te vroeg om zwangere vrouwen een duidelijk advies te geven. 'Maar je moet wel een hele goede reden hebben om medicijnen tijdens de zwangerschap te gebruiken. Het zijn geen snoepjes. Het is echt medicatie.'

Het fragment is terug te luisteren via de site van Radio 1.

Lees hier het persbericht van het tijdschrift Human Reproduction waar het werd gepubliceerd.

bronnen: MSNBC, Mednet en Radio 1. Foto 

Deel deze pagina via: