Overlevers ontwikkelen metabool syndroom

 

Mannen die zaadbalkanker hebben overleefd ontwikkelen op latere leeftijd het metabool syndroom en hebben hierdoor een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Dat blijkt uit onderzoek van Esther de Haas, die 18 oktober promoveert aan de Rijksuniversiteit Groningen.

De overlevingskans bij zaadbalkanker is 90 procent. De promovenda ontdekte een verband tussen het metabool syndroom, lagere testosteronspiegels en tekenen van atherosclerose. Hierbij spelen lagere testosteronspiegels mogelijk een rol.

Het verhoogde risico op hart- en vaatziekten onder overlevenden van testiscarcinoom is mogelijk ook het gevolg van directe, door chemotherapie veroorzaakte schade aan de bloedvaten. Tijdens chemotherapie vond De Haas bij zaadbalkankerpatiënten veranderingen in circulerende endotheelcellen. Mogelijk zijn circulerende endotheelcellen als voorspellers voor schade aan bloedvaten bij deze patiëntengroep.

Bron:Mednet

Noot Stichting Zaadbalkanker:
De lange-termijneffecten van chemotherapie en bestraling was eerder al aangetoond door Dr. Sandra van den Belt. Haar aanbevelingen waren toen:

-  na mediastinale bestraling:  Controle en zonodig behandeling van risicofactoren voor hart- en vaatziekten, zoals verhoogd cholesterol, hoge bloeddruk, gestoorde schildklierfunctie en suikerziekte. ook moeten de overlevenden geadviseerd worden om niet te roken en te zorgen voor voldoende lichaamsbeweging en een gezond lichaamsgewicht.

-  na chemotherapie voor zaadbalkanker (tot 1985 PVB, sindsdien BEP): Controle en zonodig behandeling van risicofactoren voor hart- en vaatziekten, zoals verhoogd cholesterol, hoge bloeddruk en suikerziekte. ook moeten de overlevenden geadviseerd worden om niet te roken en te zorgen voor voldoende lichaamsbeweging en een gezond lichaamsgewicht.

Deel deze pagina via: