Meer scheidingen bij zaadbalkanker

Mensen die gediagnosticeerd worden met kanker, hebben niet meer kans om te scheiden dan gezonde mensen. Maar als het gaat om baarmoederhals- of zaadbalkanker, dan is de kans wel groter dat je gaat scheiden. Noorse onderzoekers komen tot deze conclusie.

Meer kans op scheiding na zaadbalkanker
beeld: https://www.gezondheidsnet.nl/

Vrouwen met baarmoederhalskanker hebben 40 procent meer kans om te scheiden dan andere vrouwen. Voor mannen is de kans iets kleiner: 20 procent meer kans op een scheiding dan mannen zonder kanker. Als echtparen te maken krijgen met een andere vorm van kanker scheiden ze daarom niet vaker, vaak is de kans vlak na de diagnose zelfs iets kleiner dan normaal.

Voor het onderzoek van het Norwegian Cancer Registry werden de gegevens van 2,8 miljoen mensen bekeken in de periode van 1974 tot 2001. Hierbij werden cijfers van scheidingen van 215.000 overlevenden van kanker vergeleken met mensen zonder kanker. De resultaten zijn gepresenteerd op een bijeenkomst van de European Cancer Organization.

Waarom deze de scheidingskans groter is bij baarmoederhals- en zaadbalkanker weten de onderzoekers niet precies. Beiden vormen van kanker komen vaak op een wat jongere leeftijd voor en zijn goed te genezen. Vermoedelijk heeft het te maken met deze bepaalde soort kanker, maar ook de jonge leeftijd waarop het echtparen treft. Het blijkt zelfs zo te zijn dat hoe jonger je deze vormen van kanker krijgt, hoe groter de kans dat je gaat scheiden. Oudere paren zijn waarschijnlijk meer trouw aan elkaar en daarom minder geneigd om uit elkaar te gaan vanwege een serieuze ziekte.

Bron: European Cancer Organisation

Deel deze pagina via: