Duizenden kankerpatiënten krijgen geen revalidatie

Duizenden patiënten krijgen geen revalidatie na een kankerbehandeling, terwijl ze daar wel bij gebaat zouden zijn. Revalidatie voorkomt restklachten zoals emotionele instabiliteit en vermoeidheid. Dat stelde de Vereniging van Integrale Kankercentra (VIKS) tijdens het landelijke jaarsymposium Herstel & Balans op 10 oktober. De VIKC lanceerde daar een voorlichtingsfilm over het revalidatieprorgramma.

Jaarlijks komen ongeveer 7000 mensen voor het speciaal voor kankerpatiënten ontwikkelde revalidatieprogramma Herstel & Balans in aanmerking. Maar de vijftig adressen waar het drie maanden durende revalidatieprogramma wordt aangeboden, krijgen jaarlijks maar 1200 tot 1500 mensen verwezen.

Volgens de vereniging wijzen artsen kankerpatiënten na hun behandeling relatief weinig door naar revalidatieprogramma's. Patiënten weten zelf ook niet de weg naar de revalidatie te vinden. De Vereniging van Integrale Kankercentra lanceerde daarom tijdens het vijfde landelijke jaarsymposium Herstel & Balans op 10 oktober een voorlichtingsfilm over het programma.

Revalidatie is effectief

Het innovatieve programma Herstel & Balans speelt in op de ingrijpende lichamelijke en psychosociale gevolgen van de ziekte kanker. Met een bewegingsprogramma en psycho-educatie werken patiënten na kankerbehandeling aan hun herstel. Met goede resultaten: kankerpatiënten bereiken door de revalidatie een blijvend betere kwaliteit van leven en een sterke vermindering van restklachten zoals vermoeidheid. Herstel & Balans is inmiddels op zo'n vijftig locaties in Nederland en België beschikbaar.

Vergoeding revalidatie hoort in basisverzekering

De programma's worden in tegenstelling tot hartrevalidatie niet vergoed uit de basisverzekering en zijn ook niet altijd opgenomen in aanvullende verzekeringen. Een drie maanden durend revalidatieprogramma voor kankerpatiënten kost zo n 1100 à 1200 euro. De betrokkenen bij Herstel en Balans maken zich daarom geruime tijd hard voor vergoeding uit het basispakket.

De Vereniging van Integrale Kankercentra (VIKC), Revalidatie Nederland en de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK) begeleiden en coördineren de ontwikkelingen van Herstel & Balans.

Bronnen:

  • Persbericht Vereniging van Integrale Kankercentra (VIKC)
  • Website Herstel & Balans

Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties, oktober 2006

Deel deze pagina via: