Biomarkers; nieuwe ontwikkelingen in opsporing en behandeling van kanker

Tijdens de patiëntenmanifestatie Kanker Genomics Markt Plaza, zaterdag 10 maart aanstaande, presenteert KWF Kankerbestrijding haar nieuwste rapport 'Biomarkers en Kankerbestrijding'. De speciale patiëntenfolder die naar aanleiding van dit rapport gemaakt is wordt aangeboden aan Dr. Els Borst-Eilers, voorzitter van de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK).

Het onderzoek naar biomarkers is sterk in ontwikkeling. Dat heeft grote gevolgen voor patiënten met kanker en hun kans op een succesvolle behandeling.

Wat zijn biomarkers?

Biomarkers voor kanker zijn kenmerken van tumoren die verraden wat er in het lichaam aan de hand is. Biomarkers kunnen worden bepaald op het tumorweefsel of in lichaamsvloeistoffen zoals bloed of urine.

Er zijn globaal 3 soorten biomarkers:

  1. Biomarkers die iets zeggen over het risico (een bepaalde soort) kanker te krijgen.
  2. Biomarkers die in staat zijn om bestaande tumoren op te sporen.
  3. Biomarkers die nadere informatie over de kenmerken van een aanwezige tumor kunnen verschaffen en dus iets kunnen zeggen over het verloop van de ziekte, de keuze en het effect van een behandeling.

In het rapport wordt een beeld geschetst van de toepassing van biomarkers bij erfelijkheidsonderzoek, preventie, diagnostiek, en de behandeling van kanker, nu en in de toekomst.

Lees meer op website KWF Kankerbestrijding

Deel deze pagina via: