Spectaculair filmpje zaadbalkanker tijdens Movember

Topzwemmer Joost Reijns: “Dit moet je zien en delen!”

Jaarlijks horen 750 jongemannen in Nederland dat zij zaadbalkanker hebben. Wie er op tijd bij is, heeft meer dan 95 procent kans op genezing. Zelfonderzoek is daarom van levensbelang. Topzwemmer en ex-zaadbalkankerpatiënt Joost Reijns hoopt dat zoveel mogelijk jongeren het korte, grappig filmpje “Check your Friends” gaan delen.

Joost kreeg vlak voor de Olympische spelen van Londen in 2012, de diagnose zaadbalkanker. Twee operaties en chemokuren volgden: zijn Olympische droom viel in duigen. “Hoe eerder je zaadbalkanker ontdekt, des te beter het is. Bij mij werd het bij toeval geconstateerd na een dopingcontrole. Ik heb daarvoor nooit iets over zaadbalkanker of zelfonderzoek gehoord. Daarom sta ik vierkant achter het initiatief van Stichting Zaadbalkanker om jongeren hiervan bewust te maken met een grappig filmpje. Natuurlijk gaat het wel om de serieuze boodschap om jezelf regelmatig te checken”. 

Toon ballen

“Jongeren kijken en delen filmpjes met elkaar. Dan is het logisch om met een filmpje aandacht te vragen voor zaadbalkanker en zelfonderzoek”, aldus voorzitter van Stichting Zaadbalkanker Gerrit-Jan Steenbergen. Het filmpje speelt zich af in een barbiershop. De stichting wil er net zo’n succes van maken als de (langere) film Ballen in 2013. Dus roept Olympisch zwemmer Joost Reijns jongeren op: “Toon ballen! Bekijk het filmpje via deze site van Stichting Zaadbalkanker of onze Facebook pagina www.facebook.com/stichtingzaadbalkanker en deel het!”

Over Movember

Elk jaar, in november, vraagt de actie Movember aan mannen om hun snor te laten staan, met als doel geld in te zamelen en aandacht te vragen voor ziekten die mannen kunnen treffen. Zaadbalkanker is de meest voorkomende kanker bij mannen tussen de 15 en 35 jaar. Nu zijn dat in Nederland jaarlijks 750 mannen. Meer dan een verdubbeling in 20 jaar! Dit blijkt uit recente cijfers van het Integraal Kankercentrum Nederland.

Deel deze pagina via: